Jövedelmező honlap INGYEN
Regisztráció

Hazai fajtamézek jellemzői

 

Akácméz

Íze kellemesen lágy, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen ajánlott.

Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz.Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ez esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, műzli alkotórészként stb. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. A helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár egy évig is eltartható. Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.

Aranyvesszőméz

Ízletes, lágy és aranyszínű, mint az aranyvessző nyári virágpompája a patakok partján és az erdő szélen. Gyakran kristályos. Solidagóból származik. Későnyári mézfajtánk.

 

 Baltacimméz

Halványsárga, csak lassan kristályosodik, de eredeti színét akkor is megtartja. Kristályosodva is lágy, finomszemcsés, krémszerű.

 

 

Édesharmatméz (erdeiméz, mézharmatméz)

Nagyon aromás, könnyen sötétedő, fűszeres.

Az erdeiméz v. édesharmatméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő. Emiatt a virágportartalma elenyésző. Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. A jegenyefenyő erőkben gyűjtött édesharmatméznek dióra emlékeztető íze van. A más erdőkből (pl. lucfenyő, vörösfenyő, tölgy, fűz, feketedió stb.) származó erdeimézek ízében dominál egy bizonyos "édesharmat" íz. Többnyire sokáig folyékony maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, műzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom.

Gesztenyeméz

A szelídgesztenyések nyár elei virágaiból származik, különleges ízét az ínyencek nagyra értékelik. Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. A gesztenyeméz színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed. Íze jellegzetes, kesernyés, gesztenyevirág illatú Szintén kevéssé kristályosodó méz. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt szintén nem ajánljuk. Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt. E méz használható visszértágulat kezelésére is.

Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását.

Hársméz

A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság". Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt.E mézzel különböző mézpakolásokat is szoktak készíteni. Idegnyugtató és fertőtlenítő hatása is ismert. E méz kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik, de más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.

Lóhereméz

Víz fehér vagy nagyon halványsárga, kristályosodott állapotban kifehéredik. Kellemes ízű. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.

Lucernaméz

 

Gyakran keveredik más virágmézekkel, ezért hol világosabb, hol sötétebb. Az utóbbi árnyalat a gyakoribb. Néha mentolos az íze, gyorsan kristályosodó, krémszerű.

 

 

 

  

Medvehagyma-méz

Fűszeresen édes, a Mecsek vidékének pikáns ritkasága.

 

 

 

 

Facéliaméz (mézontófű-méz)

Világos vagy halványbarna, tört színű és kissé opálos, áttetsző méz. Enyhe illatú és zamatú, a facélia virágporát idéző ízű mézféleség. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra, ritkán töltik le önálló fajtamézként.

A beszédes nevű Mézontófűről gyűjtik a méhek.